Merkezi Filtre Sistemleri

Kaynak Dumanı, Toz, Yağ Buharı, Duman Emme ve Filtreleme Çözümleri.

MERKEZİ FİLTRE SİSTEMLERİ

Merkezi filtre sistemi nedir?
Çalışma ortamı içerisinde veya dışarısında konumlandırılmış olan bir fan+filtre grubuyla çeşitli duman ve tozların filtre edilmesi için kullanılan sistemlerdir.

Çeşitleri nelerdir?
Farklı şekillerde kurulumlar mümkündür.

  1. Çok sayıda emiş kolu ile duman / toz emişi ve filtrelenmesi
  2. Çok sayıda alttan emişli masadan emiş
  3. Termal kesim masaları (plazma, lazer gibi)
  4. Duvara monte edilen duman emiş üniteleri
  5. Ortam havalandırma sistemleri (push-pull, katmanlı havalandırma gibi)
  6. Çoklu noktasal emiş için merkezi yüksek vakum sistemleri


Merkezi sistemler hangi durumlarda kullanılmalıdır?

Bu tamamen kullanıcıların tercihlerine ve teknik sınırlara bağlıdır. Çok fazla sayıda kaynakçının olduğu bir ortamda, yer problemi de varsa mobil üniteler tercih edilemeyebilir. Tabii bu tercihi yaparken yatırım ve işletme maliyetleri iyi hesaplanmalıdır. Merkezi sistemler genel olarak daha fazla yatırım maliyeti ve çok fazla borulama gerektirecektir.

Ortam havalandırma (hall ventilation) nedir?
Çalışma ortamında ortaya çıkan her tür duman ve uçucu partiküllerin filtre edilerek tekrar ortama verilmesi şeklinde açıklanabilir. Kaynaklı imalat yapılan hollerde en büyük sorun, özellikle uzun kaynak dikişi gerektiren durumlarda lokal emiş sistemlerinin maalesef hiçbir fayda sağlamamasıdır. Lokal emiş kolları yaklaşık 30-40 cm mesafeden sonra kaynak dumanlarını yakalayamaz. Bu durumda kaynak dumanı hol içerisine yayılmaya devam edecektir. Kaynakçılar KKD kullanarak kendilerini
korusalar dahi, diğer çalışanlar bu partiküllere maruz kalmaktan kurtulamaz.
Bu sebeple, üretim alanlarında «ortam havalandırma» sistemleri kullanmak zaruri hale gelmektedir. Birçok farklı sistem uygulanabilen hollerde, en etkin sistem «deplasmanlı havalandırma» sistemi olmakla birlikte, borulu tip deplasmanlı havalandırma sistemlerinin kurulum ve işletme maliyetleri hayli yüksektir ve sistemin gelecekte taşınması veya revize edilmesi çok büyük zorluklar ortaya çıkarmaktadır.

Farklı çeşitleri mevcuttur:
1. Push Pull sistemler: Bir boru hattı tarafından emilen ortam havası filtre edildikten sonra, emiş boru hattının karşısında konumlanan üfleme boru hattıyla tekrar ortama verilir. Çok fazla termal yük (yıllık 10 tondan fazla kaynak teli tüketimi), 8 metreden daha fazla tavan yüksekliği, borular arası 20-25 metreden daha fazla açıklık olması gibi durumlarda tavsiye edilmez.
2. Katmanlı (deplasmanlı) havalandırma: Pus-pull sistem kurulamayan alanlar için idealdir. Tavana yerleştirilen emiş boruları kirli havayı filtre ünitesine taşır. Temizlenen hava zemin kotundan çok düşük hızlarla tekrar ortama verilir.
3. Filtre kulesi: Prensip olarak katmanlı havalandırma sistemi gibi çalışır. En büyük avantajı borulama olmamasıdır. Hol içerisinde taşınması mümkündür.

Neden ortam havalandırma tercih etmeliyim?
Kaynak dumanı, oluştuğu an yüksek ısı sebebiyle hızla yukarıya doğru yönelir.

  • Isı kaybeden duman, 2.5 – 5 metre aralığında asılı kalır.
  • Ağır partiküllerden kurtulan duman yavaş biçimde yukarı hareketine devam eder.
  • Aşağı serpilen partiküller ortamdaki her hava akımıyla tekrar yukarı kalkar ve tüm çalışanlar tarafından solunur.
  • Bu partiküller çalışanların göz çukurlarına, tenine ve saç diplerine de yerleşir.
  • Kaynak dumanı uzun vadede çok acılı hastalıklara ve ölümlere sebebiyet verir.

Kaynak dumanı, kanserojen maddeler (örneğin nikel bileşikleri veya krom) içerirse havanın dışarı atılması ya da filtrelenip tekrar içeri verilmesi gerekmektedir. (Çevreye de etkisi düşünüldüğünde filtrelenmesi en doğru olanıdır.) Partiküllerin yerleşmesi boyut ve ağırlıklarına göre önemlidir. Küçük partiküller hava akışı ile havada asılı bırakılırlar. Çok küçük partiküller havada askıda kalır ve bunlar emilmediği taktirde, solunur ve ağır sağlık sorunlarına sebep olur, hatta kansere yol açar.

Avevo ALP kule rakiplerine göre ne avantajlar sunar?
Deplasmanlı havalandırma sistemini baz alan bir çok kule sistemi üretilmektedir. ALP Kule’yi hepsinden daha farklı Konuma yerleştiren ise “patent korumalı” çift taraflı üfleme – DBHVS (DualBlowHallVentilationSystem) özelliğidir.

DBHVS nedir?
DBHVS sayesinde, kullanıcı seçimine bağlı olarak, filtrelenmiş geri dönüş havası kulenin farklı bölgelerinden veya karışık olarak ortama geri verilebilir.
Öncelikli tercihimiz, yüksek oranda temiz havanın, kulenin alt bölümünden ortama tekrar verilmesidir. Ancak bazı özel durumlarda, kullanıcılar alt üflemeyi tamamen kapatmak veya kısıtlandırmak isteyebilmektedir. Bu gibi durumlarda üst üfleme aktif hale getirilebilir.

Bu özel durumlar şunlar olabilir:

  • Kuleye çok yakın bir alanda kaynak yapılması gerekebilir ve koruyucu gazı korumak için alttan üfleme kapatılabilir.
  • Kulelerin üzerindeki seviyede görülen sis bulutu dağıtılmak istenebilir. Üst üfleme bu sorunu çözecektir.
  • Özel yerleşimlerde, karşılıklı yer alan kulelerin üfleme bölgeleri tamamen üst seçilerek hava perdeleri oluşturulabilir.
  • 2nci yazılım versiyonumuzda yer alacak olan «Makinelerin Yardımlaşması» özelliği sayesinde, kuleler gerektiğinde inisiyatif alarak sadece üst üflemelerini açıp, üfleme nozullarını da yönlendirerek, etraflarındaki partikül yoğunluğunu daha az partiküle maruz kalan kulelere doğru itebileceklerdir.
  • Birçok farklı özel durumda üst üfleme seçeneği kullanıcılar için büyük kolaylıklar sağlamaktadır.
  • Gazlı tip yangın otomatik söndürme sistemi standarttır.


Avevo HERD nedir?

TÜBİTAK desteğiyle, Ar-Ge çalışmaları tamamen şirketimiz bünyesinde gerçekleştirilmiştir.
Sistem, üretim alanlarında oluşan tüm uçucu partiküllerin tekrar serpilmesine engel olacak şekilde filtre etmeye ve ortam havasının solunabilir değere ulaşmasını sağlar.
Her bir HERD ünite 1,3 kW EC motora sahiptir. En fazla 5000 m³/saat debi üreten kompozit fan mevcuttur. Nanofiber kaplamalı kartuş filtreler en az F9 sınıftır.
Filtre temizleme sistemi tam otomatiktir. Ortamdaki kirli havayı emip filtre eden HERD, temizlenmiş havanın bir kısmını zemin seviyesinde çok düşük hızlarla tekrar ortama vererek deplasmanlı havalandırma prensibine uyum sağlar.
Temizlenmiş havanın bir kısmı ise jet nozullar aracılığıyla diğer HERD üniteye doğru üflenir ve uçucu partiküllerin sürekli hareketlendirilmesi sağlanır.

Ortam havasının hangi değerde olması gerekir?
Tüm ülkelerde farklı değerler yasal sınır olarak belirlenmiştir. Biz tasarımlarımızı yaparken, Alman standardı olan max.1,25 mg/m³ değerini esas alıyor ve tasarımlarımızı buna göre yapıyoruz.